Rushbrooke UK

Architectural Design & Planning

Old Aust Road /Planning & Architectural Design

  • Plan drawing of a house at Old Aust Road
  • Location plan drawing of a house at Old Aust Road
  • Rendered house frontal elevation
  • House type working drawings

Project Overview

Rushbrooke was commissioned to prepare a planning application for a scheme of two new build dwellings on a site comprising a large garden to an existing dwelling in Almondsbury. The site slopes down from east to west with several terraces to accommodate existing garages, outbuildings, car parking areas and gardens and has extensive views over the adjoining countryside and the Severn Vale. Other notable constraints were a significant number of mature trees and the site’s proximity to the M4 motorway.

Working closely with our Planning Consultant it became clear that the application site fell mostly with policy GB1 and H2 of the Local Plan. Taking this into consideration the scheme was designed to meet the limited infill criteria set out in those Policies and that such infilling would not significantly impinge upon the openness of the Green Belt and should not prejudice residential amenity. Therefore with Policy and with the physical constraints the dwellings were located towards the eastern part of the site leaving the western side open to maintain a soft edge to the settlement. Furthermore the position of the dwellings had to take into account the findings of both the Arboricutural and Noise reports commissioned to accompany the application. This resulted in the buildings being designed to provide protected amenity areas attenuating traffic noise to an acceptable level and the buildings positioning done sympathetically to retain any trees noted as being significant.

The design of the building themselves came in the form of a contemporary design solution. This allowed a single aspect development turning its back in the motorway acting as a noise buffer protecting the external sitting areas and meant the main southern facade could take optimum advantage of passive solar gain. The proposed materials followed the contemporary rhetoric and specified finishes such as cedar wood cladding, aluminium standing seam roofing, natural stone, stainless steel and glazed screens in attempt to provide an attractive addition to the local landscape whilst respecting the scale and appearance of the existing development.

With contemporary design comes sustainability and the key elements of the ‘green’ design came from an highly insulated and airtight envelope; efficient heating and cooling systems; passive solar gain and thermal mass; sedum roofing; water conservation and a timber framed structure to name a few.